26 Mart 2017 Pazar

Kıral ağacı (pavlonya)


Familya: Paulowniaceae
Cins : pawlonia

pavlonya bir ağaç türüdür. Çin kavağı olarak da bilinir.Yılda yaklaşık 5-6 metre uzaması ve yetiştirmesinin diger ağaç türlerine gore daha zahmetsiz olması ile bilinir.

Ayrıca kısa vadede yüksek getirisi olan bir agaçtır.

Salkım şeklinde çiçekleri vardır.Çukurova üniversitesinde yemekhane yolunda karşılıklı dizilmiştir. Baharda açtıklarında o kadar güzel görünürlerki aşık olabilirsiniz. Ben oldum... 


Paulownia tomentosa

15-30 cm boyunda, 10-20 cm genişliğindeki yürek biçimli yaprakların sapları 10-15 cm uzunluğundadır. Sivri uçlu, bazen 3 sığ loplu olan yaprakların üst yüzü yeşil, alt yüzü gri-yeşil renkli ve tüylüdür.
Genç sürgünler tüylüdü
Koyu gri gövde kabuğu gençken çatlaksız ve lentiseller belirgindir. İleri yaşlarda sığ çatlaklar oluşur. Bir metreye kadar çap yapabilir.sık dallı.Terminal çiçekler bileşik salkım şeklinde, çanak ve taç yaprakları 5'er adet olup, taç yaprakları boru gibi birleşik ve ucu farklı boyutlarda 5 lopludur. İlkbaharda yapraklanmadan önce çiçekler açar.Çiçeği Kokulu.5-6 cm boyundaki tüylü meyve yuvarlakça kapsül şeklinde, yeşil renkli ve sivri uçludur. Dökülmeden uzun süre ağaçta kalır.
Tohumlar meyve içinde bol miktarda bulunur.
Sıcaklık istekleri yüksek. Ilıman iklim sever.
Paulownia suyu seven bir bitki olmasına karşın yüksek taban suyu istemez.Taban suyu toprak yüzeyinden 1-1.5m aşağıda olmalıdır.

İlkbahar ve yaz dikimlerinde bölge ve toprak özelliklerine göre haftada 2-3 kez sulama yapılmalıdır.Su ihtiyacı toprak özelliklerine göre farklılık gösterecektir.
Bitkinin su ihtiyacını tespit etmenin en pratik yolu toprak muayenesidir.Toprak tavını kaybetmeye yakın plantasyonlar sulanmalıdır. Paulownia bol su istemesine karşın kök bölgesinde devamlı aşırı miktarda su istemez.Gereğinden fazla sulandığında özellikle fide dikimi yapılmışsa fidelerde çürümeden dolayı kayıplar olacaktır.
Bitkilerin büyümesiyle sulama araları açılacak 15 günde 1 e kadar düşecektir.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder