31 Mart 2017 Cuma

Ateş dikeni (Pyracantha)

Familya:  Rosaceae

Cins: Pyracantha
Ateş dikeni (Pyracantha), rosaceae familyasına ait, yaz kış yeşil kalan çalılardandırMeyveleri halk arasında "Köpek Elması" olarak da bilinir.
3 metreye kadar boylanabilir. İnce uzun ve oval yaprakları vardır. Salkım şeklinde sarımtrak ve beyaz çiçekleler açar. Dikenli bir çalıdır. Koyu kırmızı, kırmızı turuncu ve sarı renkli, üzüm salkımı şeklinde meyveleri olur. Meyveleri tatlıdır. İnsan sağlığına, özellikle de yüksek tansiyona olumlu etkisi vardır. Ilıman yerleri sever. Bol ışığa, az suya ihtiyaç duyar. Üzerinde geliştiği toprakta çok besin öğesi aramaz. Bahçelere tek başına ya da gruplar halinde dikilebilir. Ayrıca çit oluşturmak için de kullanılır.








28 Mart 2017 Salı

Katalpa ( Catalpa)

 Familya : Bignoniaceae

Cins : Catalpa

Yaz yeşili yaprakları yürek şeklindedir. Çiçeklerihoş kokuludur ve Haziran-Temmuz aylarında açar. Ağaç gövdesi çatlaklı ve esmer renklidir. Güneş alan organik maddelerce zengin derin toprakları severler.


Pavlonyaya çok benziyor ama aynı familyadan değiller şekerim.











26 Mart 2017 Pazar

Kıral ağacı (pavlonya)


Familya: Paulowniaceae
Cins : pawlonia

pavlonya bir ağaç türüdür. Çin kavağı olarak da bilinir.Yılda yaklaşık 5-6 metre uzaması ve yetiştirmesinin diger ağaç türlerine gore daha zahmetsiz olması ile bilinir.

Ayrıca kısa vadede yüksek getirisi olan bir agaçtır.

Salkım şeklinde çiçekleri vardır.Çukurova üniversitesinde yemekhane yolunda karşılıklı dizilmiştir. Baharda açtıklarında o kadar güzel görünürlerki aşık olabilirsiniz. Ben oldum... 


Paulownia tomentosa

15-30 cm boyunda, 10-20 cm genişliğindeki yürek biçimli yaprakların sapları 10-15 cm uzunluğundadır. Sivri uçlu, bazen 3 sığ loplu olan yaprakların üst yüzü yeşil, alt yüzü gri-yeşil renkli ve tüylüdür.
Genç sürgünler tüylüdü
Koyu gri gövde kabuğu gençken çatlaksız ve lentiseller belirgindir. İleri yaşlarda sığ çatlaklar oluşur. Bir metreye kadar çap yapabilir.sık dallı.Terminal çiçekler bileşik salkım şeklinde, çanak ve taç yaprakları 5'er adet olup, taç yaprakları boru gibi birleşik ve ucu farklı boyutlarda 5 lopludur. İlkbaharda yapraklanmadan önce çiçekler açar.Çiçeği Kokulu.5-6 cm boyundaki tüylü meyve yuvarlakça kapsül şeklinde, yeşil renkli ve sivri uçludur. Dökülmeden uzun süre ağaçta kalır.
Tohumlar meyve içinde bol miktarda bulunur.
Sıcaklık istekleri yüksek. Ilıman iklim sever.
Paulownia suyu seven bir bitki olmasına karşın yüksek taban suyu istemez.Taban suyu toprak yüzeyinden 1-1.5m aşağıda olmalıdır.

İlkbahar ve yaz dikimlerinde bölge ve toprak özelliklerine göre haftada 2-3 kez sulama yapılmalıdır.Su ihtiyacı toprak özelliklerine göre farklılık gösterecektir.
Bitkinin su ihtiyacını tespit etmenin en pratik yolu toprak muayenesidir.Toprak tavını kaybetmeye yakın plantasyonlar sulanmalıdır. Paulownia bol su istemesine karşın kök bölgesinde devamlı aşırı miktarda su istemez.Gereğinden fazla sulandığında özellikle fide dikimi yapılmışsa fidelerde çürümeden dolayı kayıplar olacaktır.
Bitkilerin büyümesiyle sulama araları açılacak 15 günde 1 e kadar düşecektir.







Şimşir ( Buxus)




Familya : Buxaceae

Cins : Buxus

Genel olarak çalı nadiren ağaççık formunda herdemyeşil bitkilerdir. Sürgünleri dört köşelidir. Yaprakları derimsi, tam kenarlı ve tüysüzdür. Gölgeye dayanıklı, yavaş büyüyen nemli besin maddelerince zengin toprakları tercih eder. Çok nadir de olsa ağaç formunda olabilir ve kuşüzümüne benzer meyveler verir. Sudan yoğun olan ender bitkilerden biridir. Doğal görünümü ve dayanıklılığından dolayı tahta kaşık oymacılığında tercih edilirler.

Kayseride sıkça kullanılan sık yapraklı olduğ için şekilli budamaya ve çit bitkisi yapımına uygundur efenim.










23 Mart 2017 Perşembe

Hanımeli (lonicera )

Familya : Linnaeacea

Cins : lonicera

Hanımeli, Caprifoliaceae (linnaeacea ) familyasına ait çalı veya sarmaşık gurubuna ait biti tkidi.dan bir bitkidir. Yaklaşık 180 türü vardır, bunun 100 kadarı Çin'dedir. Avrupa ve Kuzey Amerika'da 20şer türü vardır. En çok bilinen türleri Lonicera periclymenum(Avrupa Hanımelisi), lonicera japonica (Japon Hanımelisi, Beyaz Hanımeli) veLonicerasempervirens(Mercan Hanımelisi, Trompet Hanımelisi) dir.
Yapraklar karşılıklı, basit oval ve 1-10cm uzunlukta çoğunlukla dökülen olmakla beraber sürekli olanlarıda bulunur. Türlerin çoğu hoş kokulu, yenilebilen nektar üreten, çan şeklinde çiçeklere sahibtir. Meyvesi çok çekirdekli kırmızı, mavi ya da siyah çitlenbik şeklindedir, çoğu türde meyveleri hafif zehirli olmakla beraber birkaçı  yenilebilir meyvelere sahiptir.
Küçükken hatta şimdi bile çiçeğinin içinden çıkan balı yeriz :) Ayrıca kokusuna bayılırım. Sanırım portakal çiçeği kokusundan sonra en etkilendiğim kokulardandır. Kayseride yetişiyor olması ayrıca beni mutlu eden özelliklerindendir...



22 Mart 2017 Çarşamba

Meşe (quercus)



Familya: Fagaceae

Cİns : Quercus


Meşe, kayıngiller (Fagaceae) familyasının Quercus cinsinden 400 kadar türü arasında yaz-kış yapraklarını dökmeyenleri de bulunan, kerestesi dayanıklı orman ağaçlarının ortak adı.
Dünya üzerinde geniş bir yayılış sahası vardır. Anavatanı Anadolu,Irak,İran,Lübnan,Afganistan,Pakistan ve Yunanistandır.
25 m boya ve 2 m gövde çapına erişebilen geniş tepeli ağaçlardan, 3-5 m boya sahip çalılara kadar değişen türleri vardır. Bu bitkilerin gövdeleri düzgün, kabuk önceleri düzgün, sonraları kalın ve yırtılmış durumda olup, esmer renktedir. Kökleri yanlara ve derinlere çok gider. Yaprakları da formları gibi değişkenlik gösterebilir, loplu, dişli ya da düz kenarlıdır. "Palamut" adı verilen silindirik meyveleri bir kadeh içinde yer alır. Bazı türlerinin palamudu büyük ve tırnaklı olur.


Tanen bakımından zengin olan bu tür palamudun şırası sepicilikte ve boya sanayiinde kullanılır. İçinde pelit denilen tohumu vardır. Pelit doku bakımından kestaneye benzer. Ancak, tadı acı olduğu için hayvan yemi olarak değerlendirilir. Meşe, alakarga ve sincabın kışın yemek için toprağa gömdüğü ya da kendiliğinden toprağa karışan pelitlerden ürer.


Meşe birçok antik uygarlıkta önemi olan bir ağaçtır. Eski Yunan mitologyasında meşenin Zeus'un kutsal ağacı olarak kabul edilmesi nedeniyle kahinler, rüzgarda meşe ağacının yapraklarından çıkan seslerden yola çıkarak gelecek hakkında bilgi verirlerdi. Galyalılar da meşeye dinsel bir değer atfetmişlerdi. Eski Roma'da ise meşe ağacı Jüpiter'e adanmış bir bitkiydi






T

21 Mart 2017 Salı

Göknar (Abies)



Familya :Pinaceae (Çamgiller)

Cins :Abies

Göknar
 ya da köknar (Abies), çamgiller (Pinaceae) familyasının Abies cinsinden iğne yapraklı ağaç türüne verilen ad. 40m’ye kadar boylanabilen göknarlar, kendine özgü formu, gövde kabuğu iğne yaprakları ve hatta kokusu ile Çamgiller familyasının diğer türlerinden ayırt edilebilir. Yapraklarının alt yüzeyinde beyaz çizgiler vardır.Kozalaklar sonbaharda olgunlaşınca pulları dökülür. Türkiye'de 213.652 hektar saf göknar ormanı bulunmaktadır
Yaz-kış yeşil, boylu orman ağaçlarıdır. Piramidal veya dar konik bir şekilde gelişme gösterir. Gövde genel olarak çatallanma göstermez, dallar gövdeye çevrel olarak dizilmiştir. Kozalakları yukarıya doğru dik olarak durur. Bu özelliği ile kozalakları aşağıya bakan Ladinlerden ayrılır.Kökleri kuvvetli ve kazık köktür
Göknar türleri genellikle yarı gölge ortamlarda iyi gelişme gösterir. Nemli ve verimli orman topraklarını tercih ederler. Ancak nemli, kumlu, veya killi topraklardada iyi gelişirler. Kireçli  topraklardan hoşlanmazlar hava nisibi nemini yüksek, yaz aylarını yağışlı ve serin olmasını isterler.





 


20 Mart 2017 Pazartesi

Ladin (Picea)

Familya :Pinaceae (Çamgiller)

Cins : Picea

Kuzey yarıkürenin ılıman ve soğuk bölgelerinde yayılış gösteren ağaç türlerinin ortak adı.Uzaktan bakıldığında göknara benzese de piramide benzer tepesi ve sarkık dalları ile ondan ayırt edilebilir. Boyu 40–50 m'ye kadar ulaşabilir. İğne yaprakları kısa, sivri uçlu ve kesitli dört köşedir. Olgunlaşmış kozalağının pulları dağılmaz.





19 Mart 2017 Pazar

Ginkgo biloba (Mabet ağacı)

Ginkgo biloba (Mabet ağacı)

Familya :Ginkgoaceaae

Cins: Ginkgo

Tür: Ginkgo Biloba
Ginkgolar 20-35 metre aradında yüksekliğe varan (Çin'deki bazı ginkgoların boyu 50 metreyi aşabilmektedir) orta ile geniş arası boyutlarda yaprakdöken ağaçlardır. Zirveleri çoğu kez köşeli, yaprakları uzun ve dağınıktır. Kökleri genelde derine iner ve rüzgar ve karın sebebiyet verebileceği hasarlara karşı dayanıklıdırlar. Genç ginkgolar ekseriyetle ince bedenli olup, uzunlamasına büyümüşlerdir. Daha seyrek yapraklıdırlar. Ağaç yaşlandıkça tepe kısmı genişler. Sonbaharda yapraklar parlak sarı renge döner ve hemen sonra (1-15 gün arasında) dökülürler. Genel olarak bitki hastalıklarına karşı olağanüstü dirençli olmaları, gövdelerinin bitki haşeratına çok iyi karşı koyabilmesi, yüzeyde ilave kökler ve tomurcuklar oluşturabilmeleri ginkgoların çok uzun ömürlü olmalarına imkân vermekte, bazı ağaçların yaşı 2500 yıla varabilmektedir.


Ginkgolar iki evcikli ağaçlardır. Bazı ağaçlar dişi, bazı ağaçlar erkektir. Erkek ginkgolar sporofilli küçük polen kozalakları üretirler ve bunların her birinde merkezi bir aks üzerinde spiral düzende yerleşik iki mikrospor bulunmaktadır.