6 Nisan 2017 Perşembe

manolya ağacı (Magnolia)

Familya: Magnoliaceae
Cins: Magnolia
Manolyamanolyagiller (Magnoliaceae) familyasından Magnolia cinsini oluşturan her dem yeşil ve yaprak döken odunsu bitki türlerinin ortak adı.Saçak kök yapısına sahiptirler. Çok kalın değildir. Genç sürgünler, tomurcuk ve agregat meyve pas rengi tüylerle sık bir biçimde örtülmüştür. Çok çatlaklı değildir. Yaşlandıkça çatlaklar oluşur. Kahverengindedir. Ucu küt ya da hafif sivri, dip tarafı kama şeklinde sonuçlanır.

Manolya türlerinin tabii alanı oldukça dardır. Kuzey Amerika'nın doğusu, Orta Amerika, Batı Hindistan ve de Doğu ve Güney doğu Asya'yı içerir. Bugün manolyanın çok türü ve herhangi bir zamanda artırılan miktarı, Kuzey Amerika'nın büyük bir kısmında, Avrupa, Avustralya ve Yeni Zelanda'da süs ağacı olarak bulunabilir. Tür adını, Montpellier (Güney Fransa'da bir şehir)li Fransız botanikci Pierre Magnol'dan alır.
Monolyaların ilkel türler olduğu kabul edilir. Arıların yayılıp görünmesinden önce, çiçekler tozlaşmayı kın kanatlı böcekleri teşvik ederek sağlıyordu. Sonuç olarak, manolya çiçeklerinin dişi üreme organlarının (karpel) böceklerin yeme ve sürünmele zaralarından sakınacağı düşünülür M.acuminata 'nın 20 milyon yıl öncesine tarihli fosilleşmiş türü bulundu.

Manolya, Missisipi ve Louisiana'nın resmi devlet çiçeğidir. Missisipi'de çiçeklerin bolluğu "Manolya Devleti" takma adına yansıdı. Manolya aynı zamanda Missisipi'nin resmi devlet çiçeğidir.


3 Nisan 2017 Pazartesi

Begonya (Begonia)

Familya : Begoniaceae

Cins :
Begonia

yumrulu begonya 
Saksılara aynı miktarda funda toprağı, ince dere kumu ve eski çürümüş koyun gübresinden meydana gelmiş harçtan doldurulur. Mart-Nisan aylarında begonya yumruları bu saksılara dikilir. 4-5 günde bir defa sulanır, iri ve gösterişli çiçek açması için sulama ile birlikte ara sıra şerbet vermelidir
Mart ayında bu küçük yumrular fincan saksılara dikilir. Çelikle üretmeye gelince; İlkbaharda ana yumrular seralarda yastıklara dikilir. Sık sık sulanır. 3-4 hafta sonra sürgünler meydana gelir. Sürgünlerin boyu 10 cm.yi bulunca yumru ile birleştiği yerde sürgün dikkatlice kesilir. Alınan bu çelikler fincan saksılara dikilir. Sıcak seralarda köklendirilir.



1 Nisan 2017 Cumartesi

Ardıç ( juniperus)



Familya : CupressaceaeCins: Juniperus

Ardıç Servigiller (Cupressaceae) familyasından Juniperus cinsine ait iğne yapraklı ağaç ve çalı formundaki taksonların ortak adı.
Üremesi için bir başka türe bağlı olabilmektedir. Ardıç tohumları yere dökülür ancak bu tohumlar bir ardıç kuşu tarafından yenmedikçe çimlenme gerçekleşmez. Ardıç kuşunun sindirim sisteminde ardıç ağacının tohumlarının kabukları açılır. Ardıç kuşu dışkısı ile birlikte toprağa karışan tohumlar kolayca çimlenir.
Şaman Türkmen'lerde ve Bektaşi - Alevilerde kutsal olarak kabul edilen bir ağaçtır. Dallarına bez baglanarak dilek tutulur veya dalları tekkelerde tütsü olarak kullanılır.
Türkiye'deki en eski ardıç ağacının Konya, Taşkent Alata (Balcılar)'da bulunduğu iddia edilmektedir. Bu iddiaya göre bin veya 2300 yaşında olan bu ağaca yöresel olarak ağıl ağaç denilmektedir.





Ardıç tohumları pek çok hastalığın tedavisinde "bitkisel ilaç" olarak yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Ardıç tohumları yemeklere koku ve tat vermek maksadıyla da kullanılırlar - özellikle yağlı et yemeklerinde yemeği "hafifletmek"te de çok yararlıdır.


Ardıç Kayseride sürünücü tür olarak sıkça kullanılmaktadır. Benimde kullanmayı sevdiğimbir bitkidir.